A Lejana folyóirat Q1-es minősítést kapott

2024.04.25.
A Lejana folyóirat Q1-es minősítést kapott

A Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék rövidprózával foglalkozó, spanyol nyelvű tudományos folyóirata, a Lejana. Revista Crítica de Narrativa Breve a legmagasabb, Q1-es besorolást kapta a 2023-es szakterületi folyóiratrangsorban (SCImago Journal & Country Rank).

A Lejana. Revista Crítica de Narrativa Breve a spanyol nyelvterület kisprózai alkotásairól készült tudományos cikkeket publikál spanyol és angol nyelven. 2010 óta jelenik meg, kiadója az ELTE BTK Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, főszerkesztője Dr. Scholz László, szerkesztőségi vezetője Dr. Báder Petra. A folyóirat szerkesztői külön köszönettel tartoznak Markó-Markeché Zelei Editnek, aki mindig segít eligazodni az indexálási folyamat és a katalógusok útveszőiben.

A folyóirat „Estudios” rovata új kutatási eredményeket bemutató tanulmányoknak ad helyet, a ,,Rincón del Doctorando” doktorjelöltek és tudományos diákköri konferenciákon sikeresen szereplő hallgatók dolgozatait fogadja. A ,,Reseñas” rovatban a folyóirat profiljába tartozó egyéb kiadványokról közöl recenziókat. A nemzetközi folyóirat – melynek szerzői főként külföldi, a spanyol nyelvű irodalmakkal foglalkozó kutatók – az utóbbi időben egy-egy téma köré szerveződő monografikus számok publikálását tűzte ki célul. Minden tanulmányhoz spanyol és angol nyelvű összefoglaló készül, mindkét nyelven tárgyszavakkal. Évente egyszer, februárban jelenik meg, időnként egy-egy őszi számmal kiegészítve. A folyóirat szabadon elérhető, az open access elvei szerint műküdik.

Lejana a következő katalógusokban indexált: Scopus, Latindex, REDIB, ROAD, DOAJ, ERIHPLUS, Dialnet, MATARKA, Sherpa Romeo. A folyóirat cikkeinek archivált változata elérhető az ELTE EDIT oldalán. A Lejana 'MTMT minősített folyóirat'. Az indexálásról bővebben ezen az oldalon tájékozódhatnak.