Irodalmi műhely a mai latin-amerikai sci-fi irodalomról Lucía Vazquezzel, az UBA (Buenos Aires) doktoranduszával

2024. február 15, 14:00 | Horányi Terem (Múzeum krt. 4/C, 248)

2024.02.02.
Irodalmi műhely a mai latin-amerikai sci-fi irodalomról Lucía Vazquezzel, az UBA (Buenos Aires) doktoranduszával

Mit jelent a tudományos-fantasztikus fikció és hogyan lehet elgondolni a jövőt Latin-Amerikából nézve? Mik a latin-amerikai science-fiction jellegzetességei, és miben különbözik a nyugati sci-fitől?

Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Latin-Amerika Kutatóközpont következő rendezvénye 2024. február 15-én, 14 órakor az ELTE Bölcsészettudományi Kar C épületének Horányi Termében (Múzeum krt. 4/C, 248).

Vendégünk Lucía Vazquez, az argentin Buenos Aires-i Egyetem (UBA) doktorandusz hallgatója lesz, aki spanyol nyelven tart workshopot a kortárs latin-amerikai sci-fi irodalomról. Az esemény címe:

“Hacia un panorama de la ciencia ficción latinoamericana actual. Antologías recientes y modos de circulación en Latinoamérica y particularidades en la Argentina”.

Az alkalom bevezetést nyújt a témába, olyan példákból inspirálódva, mint a Kolumbiában megjelent Sueñan los androides con alpacas eléctricas (2012), El tercer mundo después del sol (2021) vagy Futuras. Cuentos de ciencia ficción ecofeminista (2023) című antológiák, illetve az argentin Próxima folyóirat által kiadott kötetek, melyek a 2021-es és 2022-es év irodalmi terméséből válogatnak. A szövegek sajátosságait és terjesztésük módját vizsgálva az előadás a latin-amerikai science fiction aktuális helyzetével is foglalkozik, ugyanakkor a legújabb latin-amerikai science fiction trendeket az ezredforduló argentin elbeszéléseivel (olyan szerzők műveivel, mint Rafael Pinedo vagy Pedro Mairal) is összefüggésbe hozza.

A bevezető előadást követően pedig lehetőség nyílik arra is, hogy bizonyos esettanulmányokat közösen megvitassunk, és közelebbről megvizsgáljunk néhány konkrét szövegstratégiát. A közös elemzésre javasolt szövegek az El tercer mundo después del sol című antológia három novellája, a "La conquista mágica de América", az "Éxodo X" és a "Les P'yemnautas".

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A rendezvény ingyenes, előzetes regisztrációhoz nem kötött. Hallgatóink a jelenlétért Pasaporte-pecsétet és aláírást kérhetnek. Szükség esetén a szövegeket Árva Márton tanár úrtól tudják elkérni.

 

A kép forrása: pxhere.com (Creative Commons 0 licensz)

taller sci-fi

taller sci-fi

0

/

0

0

/

0