MADI UNIVERZUM 77: MOZGÁS – ABSZTRAKCIÓ – DIMENZIÓ – INVENCIÓ

2023.02.13.
MADI UNIVERZUM 77: MOZGÁS – ABSZTRAKCIÓ – DIMENZIÓ – INVENCIÓ

A Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék, a Latin-Amerika Kutatóközpont és a Cervantes Intézet közös programjai a MADI nemzetközi művészeti mozgalom alapításának 77. évfordulója alkalmából.

A MADI mozaikszó: a Mozgás virtuálisan, vagy valóságosan a műtárgyak kimozdulását, és a mozgalom dinamizmusát tükrözi, az Absztrakció a geometria tárgynélküli világára utal, a Dimenzió a műalkotások térbeli kiterjedését, illetve a környezetéhez fűződő viszonyát mutatja, az Invenció pedig a találékonyságot, a kreativitást, a játékosságot fejezi ki.

Az 1946-ban Buenos-Airesben indult mozgalom kapcsán a kilencvenes évek elején 16 ország mintegy 150 művészének felajánlásaival létrejött a magyarországi székhelyű Mobil MADI Múzeum. A Cervantes Intézet kiállítására ebből a kollekcióból válogattak a szervezők. 

MADI és az irodalom – kereteken innen és túl című program az ELTE Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszékének szervezésében valósul meg. Dr. Kutasy Mercédesz előadásban szó esik a MADI keletkezésének körülményeiről és az ezt övező esztétikai vitákról, a résztvevők pedig az Arturo című folyóirat 1944-ben Buenos Airesben kiadott egyetlen számát fellapozva közösen gondolkodhatnak művészet és valóság, kép és szöveg, valamint a latin-amerikai és az európai művészet lehetséges kapcsolatairól. Az előadás végén Arden Quin magyarul eddig nem olvasható költészetébe is bepillanthatunk.

Az érdeklődők különböző kísérőprogramokon vehetnek részt, például Josée Lapeyrère (1944–2007) francia pszichoanalitikus, író, képzőművész hangverses közösségi performansz-átdolgozását tekinthetik meg, a Madi–Univerzum workshopra és Poli–Univerzum játékra pedig a legkisebbeket is várják.

 

Teljes program: 

Cím Fájlnév Létrehozva Méret
Cím Fájlnév Létrehozva Méret
Program_magyarul MADI Univerzum 77_full program_H (1).pdf 2023.02.13. 960.38 KB
Programa_espanol Universo MADI 77_full program_espanol (1).pdf 2023.02.13. 986.6 KB

Borítókép: Mobil MADI Múzeum